Várnice – Speisentráger
Nedávno jsem zakoupil na Německou várnici. Celkem dlouho jsem nemohl sehnat žádnou která by byla pro mě dostupná. Ale jak se říká kdo si počká, ten se dočká. Započal jsem okamžitě renovaci. Po prohlídce jsem usoudil, že s ní nebudu skoro nic dělat, jen ji opískuji a nalakuji. Bohužel součástí koupě nebyla vložka na jídlo. To jsme museli použít z várnice ČSLA. Po menší úpravě je výsledek uspokojivý. Přiložené foto jsou ve stavu koupě, potom po opiskování a nanesení základního nátěru a povrchového laku. Pokud si pokládáte otázku proč je základní barva červená?? Jednoduchá odpověď, člověk co tomu rozumí, řekl, že Němečtí výrobci používali základ jen tohoto zbarvení. Závěrečná povrchová úprava je barvou RAL 7024. Níže potom budou uvedeny další odstíny v kódu RAL.
Historie
Várnice, nebo nosič potravin je určen pro přepravu jídla na zádech vojáka. Várnice starší výroby jsou vyrobeny z ocelového plechu (doslovný překlad byl říční železo) a byly opatřeny izolací z korku. U várnic novější výroby je odnímatelná vnitřní vložka, která je vyrobena lehkého smaltovaného kovu. Jako tepelná vrstva slouží pouze vzduchový polštář mezi oběma nádobami, na víku je těsnění. Oka pro připevnění nosného rámu jsou připevněny k zadní části vnějšího pouzdra. Ve víku jsou držáky na naběračku. Cena za jednu várnici byla 27 říšských marek ( Reichsmarks). Díky těmto várnicím bylo uvařené jídlo dopraveno autem, motocyklem nebo motorovým vozidlem na pozice vojáků, kteří nebyli přímo v polní kuchyni. Často jsou vidět i fotografie vojáka s várnicí na zádech a jako dopravní prostředek používá velice rozšíření kolo. Pro každou velkou polní kuchyni je šest kusů, pro každou malou polní kuchyni čtyři kusy.
Datum zavedení do služby neznámý
Délka 380 mm
Šířka 216 mm
Výška 400 mm
hmotnost 5810g
Obsah 121
Materiál zinkový plech, kryt a vložka z ocelového plechu
Barva :(RAL 8000), (RAL 7008), (RAL 6003), (RAL 7028)
Výrobce
Geithainer Emaillierwerk, Grassler & Schmidt
Geithain / Sa (bmc), 1941
Eschebach-Werke AG, továrna na kamna,
Radeberg (fol), 1941 továrna na kovové zboží Emil Frohlich,
Griinhain / Sa. (eve), 1941 továrna na kovové zboží Lippert & Arnold,
Griinhain / Sa. (evu), 1942 Deffner, C., továrna na kovové zboží,
Esslingen a / N (ccz), 1942 neznámý výrobce1944
Velký počet výrobců nevylučoval menší rozdíly mezi jednotlivými kusy, proto je možné že setkají várnice s menšími rozdíly. Celkový počet vyrobených kusů se nepodařil zjistit.
Vzhledem k nedostatku originálních várnic později přidám výrobu repliky z várnice ČSLA i s postupem předělávky a patřičnou výkresovou a foto dokumentací.